Wij verdelen de rest!


Voedselbank Dordrecht

Ook uw bijdrage helpt!

Altijd een vol bord

Altijd een vol bord, de actieweek voor de Voedselbank Dordrecht

De Voedselbank Dordrecht organiseert in de week van 11 tot en met 16 oktober ‘De actieweek altijd een  vol bord”. Iedereen die de Voedselbank ondersteunt en  duurzaam onderneemt, en dit ook graag kenbaar maakt,  wordt  uitgenodigd om in deze actie mee te draaien. De scholen ontvingen afgelopen week een uitnodiging om een actie voor de Voedselbank te organiseren en zich in te schrijven voor een les die de vrijwilligers van de Voedselbank verzorgen.

We hebben voor deze week allerlei ideeën ontwikkeld om aandacht te vragen voor het armoedeprobleem, en we haken ook meteen in op de enorme voedselverspilling.
Om maar even wat cijfers te benoemen, zien we op de website van de Rijksoverheid het volgende staan: ‘Nederlandse consumenten gooien met elkaar elk jaar ongeveer € 2,5 miljard aan voedsel weg. Omgerekend is dat € 150 per persoon, oftewel  zo’n 50 kilo. Daarnaast wordt er nog eens zo’n
€ 2,5 miljard aan voedsel verspild door producenten, in supermarkten en horeca. En volgens het CBS zijn er meer dan een miljoen mensen die onder de armoedegrens leven in Nederland’

Al is het jammer dat er in een land als Nederland een Voedselbank nodig is, zijn dit precies redenen die het belang van de Voedselbank  aantonen.

Het programma ziet er als volgt uit:

Het Dolhuis zal op zondag 11 oktober de spits afbijten met een concert, waarbij de bezoekers levensmiddelen kunnen afgeven bij de bus van de Voedselbank die naast de ingang zal staan.

Scholen zijn uitgenodigd een actie aan te melden. In ruil daarvoor zullen we lessen verzorgen over de voedselbank en armoede; DaVinci en het Wartburgcollege hebben stagaires beschiikbaar gesteld die ook acties organiseren en begeleiden. Woensdagmiddag 14 oktober worden cliënten en hun kinderen uitgenodigd in de hal waar de voedselpaketten tot stand komen, zodat mensen zien wat er allemaal bij komt kijken om de gezinnen van voedsel te voorzien.  Een politieke partij verzorgt een supermarktactie en ga zo maar door.

Vrijdag 16 oktober sluiten we de week af met een congres waarvoor het Dordts Museum haar lokatie  beschikbaar heeft gesteld.  Hier zullen naast voedselbanken in Nederland, inspirerende sprekers aanwezig zijn die politici, ondernemers en clienten met elkaar in gesprek brengen over armoede en maatschappelijk ondernemen. Met het congres willen we bewerkstelligen dat het beeld dat over armoede bestaat, positief wordt bijgesteld. De meeste mensen die client bij ons zijn, staan binnen een jaar, anderhalf jaar weer op eigen benen.  Bedrijven en inwoners kunnen hier een bijdrage aan leveren door de Voedselbank te sponsoren.

Aanmelden voor het congres kan tot 25 september via congres@voedselbankdordrecht.nl.

Als u een actie wilt uitvoeren neem dan even contact op via info@voedselbankdordrecht.nl