Wij verdelen de rest!


Voedselbank Dordrecht

Ook uw bijdrage helpt!

Houdbaarheidsdatum

Misverstanden over de houdbaarheidsdatum:

Wel of niet eetbaar ….

Er zijn heel veel misverstanden over de houdbaarheidsdatum. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, betekent dit niet dat het voedsel niet meer eetbaar is! Ook de Voedsel en Warenautoriteit vind dit en heeft speciaal voor charitatieve instellingen zoals de voedselbank is, in 2006 een richtlijn gemaakt over dit onderwerp. Als voedselbank Dordrecht houden we ons aan die richtlijnen, tenzij de leverancier ons iets anders vertelt. Dit betekent dat je sommige producten nog tot maanden over de datum prima kunt eten.
Wist u dat:

  • Elk jaar in Nederland 3 miljoen ton aan voedsel wordt verspild?
  • Dit gelijk is aan 4,4 miljard euro (euro 4.400.000.000); (2,4 miljard euro door consumenten en 2 miljard euro in de keten)?
  • De totale voedselverspilling gelijk is aan 6 miljoen ton CO2  (dit is gelijk aan 50% van de reductie zoals afgesproken is in het Nederlands deel van het Kyoto-verdrag)?
  • De situatie in andere landen vergelijkbaar is?
  • Een van de doelstelling van de voedselbank is om dit tegen te gaan?

 

richtlijn voedsel en waren autotiteit

De normen

Product Nadere omschrijving Bederfkenmerken Richtlijn houdbaarheidsdatum
Zeer lang houdbaar
Zout mits droog bewaard geen bederf. Na zeer lange tijd mogelijk muf. tot 1 jaar (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
Suiker
mie, macaroni, spaghetti droge pastaproducten
koffie, thee
Rijst
instant poeder, vetarm koffie, kruidenmix, pudding
UHT-verpakte en flessen frisdrank, vruchtensap smaak kan achteruit gaan
volconserven, blik/glas groenten, fruit, soep, vlees, vis, koffiemelk, jam roestvorming blik / doppen. Gasvorming (bolstaan).
siroop, stroop
snoep, hard lollies, zuurtjes
Lang houdbaar
meel muf, mijt tot 2 maanden (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
droge koekjes
muesli, ontbijtgranen, cornflakes
broodbeleg (pindakaas, hagelslag, pasta’s) rans worden van het vet
chips, zoutjes, pinda’s
olie, frituurvet
instant poeder, vet soep, melkpoeder
snoep, zacht met vulling, chocolade, drop
fritessaus, mayonaise, ketchup
UHT-verpakte houdbare melk, vla omgevingsgeur kan door verpakking treden
Beperkt houdbaar
brood, roggebrood, afbakbrood muf, schimmel, rans worden van het vet THT-datum aanhouden, uitzonderingen mogelijk, maar dan goed beoordelen! Dagvers brood kan worden ingevroren, liefst binnen 2-3 weken consumeren.
Kaas
cake, koek met vulling, zachte koek, ontbijtkoek
margarine, boter rans worden van vet
halfconserven (haring, mosselen, ..) koeling vereist gisting
diepvriesproducten uitdroging, rans worden van vet
Kort houdbaar
vers vlees, kip, vis vleeswaren Deze producten hebben vaak “te gebruiken tot datum” (TGT) en vrijwel altijd is koeling (onder 7oC vereist. In aantal gevallen is zelfs koeling vereist van onder de 4oC! bacteriegroei (eventueel schimmel en bederf) NOOIT na THT datum uitleveren. Consument moet product uiterlijk op TGT nog kunnen gebruiken. Belangrijk is gesloten koelketen (opslag, vervoer, distributie); als dat niet gewaarborgd is, deze producten NIET uitleveren!
gebak
gekoelde maaltijden, salades
dagverse zuivel, zachte kaassoorten, eieren
versgeperste vruchtensap
gesneden groenten
aardappelen, groente en fruit (vers) AGF visueel beoordelen, mag geen bederf vertonen (rot, schimmel)