FAQ

Kom jij ons team van vrijwilligers versterken?
Heb je meer vragen mail dan naar: vacature@voedselbankdordrecht.nl
of bel ons: 078-2048090

Geen berichten gevonden!

Veel gestelde vragen

Je kunt contact opnemen met ons:

Email: info@voedselbankdordrecht.nl

Telefoon: (078) 204 8090

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Je kunt contact opnemen met ons:

Email: info@voedselbankdordrecht.nl

Telefoon: (078) 204 8090

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Speelgoed en meubilair kunnen wij niet uitdelen. Onze klanten kunnen vaak gratis of met korting spullen ophalen bij de kringloopcentra die je kunt vinden via deze link.

Ja zeker. veel zelfs. Voedselbanken vinden het onacceptabel dat er in Nederland kinderen zijn die honger hebben. Dat kinderen met honger naar school gaan. Het komt het overal in Nederland voor: op dorpsscholen en in achterstandswijken, in de grote steden en op het platteland. Soms zijn er meer dan 20 van deze schrijnende gevallen per klas.
Elk jaar helpen de voedselbanken duizenden kinderen aan eten. Vorig jaar (2019) maar liefst 33.000.

Voedselbanken streven ernaar om te voldoen aan de Richtlijnen van de Schijf van Vijf. Daarbij zijn we wel afhankelijk van wat we gedoneerd krijgen, omdat wij geen voedsel inkopen maar voedselverspilling tegen gaan. Bij het samenstellen van voedselpakketten voor gezinnen, proberen we rekening te houden met de leeftijd en het aantal kinderen.

Onderzoek naar belang goede voeding bij kinderen
Er is veel onderzoek gedaan naar het belang van voldoende en gezonde voeding bij kinderen. Met een lege maag naar school gaan is niet bevorderlijk voor de leerprestatie en groei van een kind. Op website van voedingscentrum.nl staat veel informatie over gezonde voeding voor kinderen in diverse leeftijdsgroepen.

Zelfredzaam maken
Kinderen die opgroeien in armoede lopen een verhoogd risico zelf later ook in een situatie van armoede terecht te komen.
Eén van de uitgangspunten van ons werk is daarom dat onze klanten, naast voedselhulp, ook geholpen worden om zo snel mogelijk weer zelfredzaam te worden. Dat doen we niet zelf, maar daarbij maken we gebruik van experts in ons netwerk.

Samenwerking Jarige Job
Sinds 2015 werkt Voedselbanken Nederland officieel samen met Stichting Jarige Job. Daardoor ontvangen kinderen van de voedselbank op hun verjaardag een doos vol verrassingen.

Daar kunnen we geen eenduidig ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden. Voedselbanken Nederland is zeker op zoek naar verse producten. De meeste voedselbanken leveren niet elke dag eten uit aan klanten. De periode tussen aanleveren en uitdelen is daarom kritisch. Wij vragen je daarom contact op te nemen met de (lokale) voedselbank als je verse producten wilt aanbieden.

Op de pagina met Feiten & Cijfers staan de meest recente cijfers vermeld.

Onze conclusie is dat armoede iedereen overkomen kan. Door een samenloop van omstandigheden kan het dubbeltje (uiteindelijk) de verkeerde kant opvallen. Er is geen ‘gemiddelde’ klant. Elke klant heeft een eigen verhaal.

Ons klantenbestand is heel divers:
• Een goed opgeleide zelfstandige ondernemer, die zijn zaak onderuit ziet gaan en schuldeisers nog tienduizenden euro’s moet betalen; In 2013 meldden veel ZZP’ers en MKB’ers zich bij ons. Als er een paar maanden nauwelijks opdrachten binnenkomen, is het spaargeld snel op.
• Mensen in echtscheiding, die onder druk van de bank hun huis moeten verkopen en met een restschuld opgezadeld zijn.
• Werknemers die door ziekte of een ongeval (tijdelijk) niet meer kunnen werk of van wie het contract niet verlengd wordt.
• Alleenstaande ouders met kinderen die in geldproblemen komen, bij voorbeeld doordat de andere ouder geen alimentatie betaalt.
• Ontslagen werknemers, die te lang op een uitkering wachten en daardoor hun laatste spaarcenten hebben moeten aanspreken.
• Ouderen met een AOW-uitkering die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.

Slechts een deel van onze cliënten heeft problematische schulden. Deze schulden zijn vaak ontstaan vanuit de gedachte zolang mogelijk ‘normaal’ te kunnen (of moeten) blijven leven. Zo zijn er mensen met betaald werk (20%) en een (middel)hoge opleiding. Vakanties, merkkleding, schoolreisjes en betaalde sporten zijn allang doorgestreept. Kleren kopen ze meestal tweedehands. Bovenstaande groepen komen vaak terecht in de vicieuze armoedecirkel: te weinig geld, gezondheidsproblemen door eenzijdige en/of slechte voeding, een toenemend sociaal isolement, verleid worden tot het afsluiten van ‘goedkope’ leningen. De problemen stapelen zich geleidelijk op totdat ze vastlopen. Als Voedselbanken Nederland kunnen wij via het uitdelen van voedselpakketten tijdelijk wat druk van de ketel halen. Zo krijgen onze cliënten de ruimte actief aan verbetering van hun situatie te werken.

Voedselbanken bieden noodhulp! Dit houd in dat we mensen in moeilijke omstandigheden graag willen helpen. Maar het is wel de bedoeling dat ze weer helemaal voor zichzelf kunnen zorgen.
De 3 jaar is gelijk aan de termijn waarbinnen de schuldsanering ook werkt.

Ja dat kan! Dit kun je aangeven op het moment dat je afrekent via de doneerpagina.

De voedselbank heeft twee hoofddoelstellingen geformuleerd:
• het bieden van directe voedselhulp aan de armste mensen
• het voorkomen van verspilling van goed voedsel.
Wij zijn dus op zoek naar voedsel dat anders vernietigd zou worden. Als we niet in staat is om een minimaal pakket samen te stellen, hebben we toestemming om incidenteel eten te kopen.

Voedselbanken Nederland houdt zich strikt aan de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ons voedsel is dus veilig. Het zogenaamde infoblad 76 is onze richtlijn, opgenomen als bijlage A in ons Handboek Voedselveiligheid.

Giften aan onze stichting kunnen binnen de grenzen van de wet worden afgetrokken bij de inkomstenbelastingaangifte omdat Voedselbanken Dordrecht de ANBI-status heeft.  Zie verder de website van de belastingdienst.

De voedselbank Dordrecht voorziet veel mensen van eten. De behoefte is echter veel groter en met jouw donatie is de voedselbank in staat om nog meer mensen van eten te voorzien. Zo zijn er erg veel kinderen die elke dag met honger naar school gaan. De voedselbank wil ook deze groep kinderen helpen door hen gezonde voeding aan te bieden. De voedselbank koopt geen eten van jouw bijdrage. Wij betalen er andere zaken van zoals huisvesting, vervoer, kratjes, koelboxen maar ook bv de energierekening.

Zie onze jaarverslagen voor cijfers over aantallen mensen die we helpen en bijdragen die we ontvangen.

Je kunt contact opnemen met het uitdoelpunt. Of je kan ons bellen op (078) 204 8090 (Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.) of mailen naar info@voedselbankdordrecht.nl

 

Helaas moeten wij strakke criteria hanteren om mensen in aanmerking te laten komen voor voedselhulp. We zouden de criteria graag willen verruimen, maar ontvangen nu nog niet genoeg voedsel om alle mensen die honger hebben van voedsel te voorzien. Mensen die net boven de criteria uitkomen komen niet in aanmerking voor voedselhulp. Twijfel je of jij in aanmerking komt? Bel gerust naar de voedselbank.